Trombózis, miért alakul ki, mik a tünetei?

Mi is a trombózis?

__________________________________________________________________________

A trombózis a mélyen az izmok között fekvő vénák krónikus megbetegedése, amikor egy vérrög (azaz trombus) miatt a “használt” vért a szív felé szállító véna egy szakaszon részlegesen vagy teljesen elzáródik.

A trombus az érfal belsejéhez tapadó vérlemezkékből, fehérjékből, fehér- és vörösvérsejtekből jön létre, és mérete folyamatosan nő.

Trombózis kialakulására hajlamosító tényező lehet minden olyan állapot, mely tartós mozdulatlanságot követel, pl. műtétek, súlyos betegség, a terhesség és szülés körüli időszak, több órás repülő- vagy autóút.

A leggyakrabban a lábszár vénáiban alakul ki trombózis, mivel a nehézségi erő miatt innen a legnehezebb felpumpálni a vért.

Mi okozhatja a trombózist?

__________________________________________________________________________

A véralvadékonyságot fokozó szerek komoly veszélyforrást jelentenek (fogamzasgatló tabletta, dohányzás), továbbá kockázati tényezők az elhízás, az erek “elzsírosodása”, a szív- es érrendszeri betegségek.

De bármilyen gyulladás, csonttörés miatt is kialakulhat trombózis, ugyanis ezek során sérülhet az ér belhártyája, a sérülés helyén pedig a vérlemezkék összetapadhatnak.

Önmagában a trombózis nem halálos betegség, de más betegséggel összekapcsolódva igen magas lehet a halálozási aránya. Például a csontritkulás okozta különböző törések miatt hosszú ideig mozdulatlanságra ítélt, idős betegek fele trombózisban hal meg.

Mik a trombózis tünetei?

__________________________________________________________________________

Trombózis jele lehet, ha az alsó lábszár látványosan megduzzad, felülete meleg lesz a gyulladás miatt. Színe először kékesre, majd vöröses barnára vált.

A lábszárban fájdalom jelentkezik minden lépésre és ha a lábfejed hátrafeszíted, ill. a térdhajlatban erős fájdalmat érzel.

Hőemelkedés, szapora szívverés előfordulhat a gyulladás kiserőjeleként.

Az esetleges életveszélyes szövődmények miatt azonnal orvoshoz kell fordulnod, ha a fenti tüneteket észleled.

Néma trombózis?

__________________________________________________________________________

A betegek felénél azonban ún. néma trombózis lép fel. Ekkor nincs észrevehető tünet, esetleg csak évek múlva derül fény a vérrögre, pl. egy későbbi visszértágulat nyomán.

Életveszélyt akkor jelent a trombózis, ha a folyamatosan leszakadó vérrögök krónikus tüdőembóliát okoznak. Amennyiben ezek a trombusok a tüdőn is átjutnak, agyér-embólia lehet a végeredmény.

__________________________________________________________________________

Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre, és tölts le:

vérnyomás, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, szédülés egy praktikus VÉRNYOMÁSnapló-t, melybe feljegyezheted, mikor mennyi volt a vérnyomásod,

vérnyomás, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, szédülésaz S.O.S. ha baj van című pdf dokumentumot!

Miután megadtad nevedet, e-mail címedet azonnal megkapod az ajándékok letöltéséhez szükséges linket e-mailben!

 

Név: *
Email cím: *

Adataidat bizalmasan kezelem és semmilyen körülmények közt sem bocsátom harmadik
fél rendelkezésére! Ha szeretnéd, bármikor kijelentkezhetsz a listáról!

 

reg-enor-meregtelenites-bannerEpe- és májméregtelenítő készítmény - www.reg-enor-meregtelenites.hu